Naturen i landbruget – og landbruget i naturen

Naturen i landbruget – og landbruget i naturen - SEGES Projektsitet

Såvel nationalt som på EU-plan er der en lang række initiativer, lovgivninger og målsætninger om bl.a. implementeringen af Natur- og Vandplanerne, biodiversitetsmål, omsætning af Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger i en Naturplan Danmark, miljølovgivning samt igangsætning af et nyt Landdistriktsprogram, der har afgørende betydning for de fremtidige rammer for den danske landbrugsproduktion og de handlemuligheder og det råderum, som danske landmænd får.

Formålet med projektet er at sikre, at den enkelte landmand har et solidt, fagligt grundlag inden for natur- og arealforvaltning til at iværksætte tiltag og tilpasse produktionen mest hensigtsmæssigt ud fra de givne rammebetingelser.

SEGES har fået afklaret nogle spørgsmål om hvornår arealer i Natura 2000 områder skal anmeldes.
Hvis du får afslag på ansøgning om tilsagn til pleje af græs- og naturarealer og derfor ikke længere ønsker at foretage plejen, skal du være opmærksom på, at ophør med græsning eller høslæt i Natura-2000 områder kan kræve en anmeldelse til kommunen.
Alle med ejendomme over 100 hektar, der ønsker at udsætte mere end én fasan eller én agerhøne pr. hektar på deres ejendom, skal udarbejde, anmelde og gennemføre en biotopplan.
Natur- og Miljøklagenævnet har afgjort, at lodsejer, der uretmæssigt og som følge af en klages opsættende virkning blev forhindret i at foretage genopdyrkning, skulle have erstatning.
NaturErhvervstyrelsen har den 22. juni meddelt, at ansøgningsfristen for Græsningsprojekter på bedrifter med randzoner forlænges til og med onsdag den 24. juni 2015. Det er reelt kun aktuelt for arealer med HNV på mindst 8.
Dagsorden og deltagerliste for mødet den 1. september 2015
Præsentation "Kollektive naturplaner" til mødet den 1. september 2015
Præsentation til besøget
Program for besøget
Offentlige myndigheder har vide rammer, når de sælger og udlejer / bortforpagter fast ejendom.
Opdateringen er sket på Miljøportalen og de afsluttende rapporter udgives løbende på Naturstyrelsens hjemmeside.
I landbrugserhvervet er der stor interesse for naturpleje som driftsgren, men også en bekymring for om naturplejen kan få konsekvenser for driften. Vi har, med udgangspunkt i lovgivningen og enkelte eksempler, undersøgt mulige baggrunde for bekymringerne.
Kommissionen er i gang med et fitness-tjek af habitat- og fuglebeskyttelsesdirektiverne, og nu er de første rapporter klar.
EU-Kommissionen har igangsat et såkaldt Fitness Check af EU’s Habitat- og Fuglebeskyttelsesdirektiv. Som en del af dette er der igangsat en offentlig høring vedr. direktivernes implementering.
Faktaark.
Så kan der igen søges tilskud til pleje af græs- og naturarealer. Ordningen er ændret på en række punkter, bl.a. er sanktionsbestemmelserne lempet væsentligt, ligesom satsen for tilskud til arealer med afgræsning uden Grundbetaling er sat op.
Før beslutning om at dyrke flerårige energiafgrøder er det vigtigt at undersøge en hel palet af emner, der er centrale for et kvalificeret beslutningsgrundlag.
Folketinget har vedtaget en ændring af naturbeskyttelsesloven, hvorefter det ikke længere vil være tilladt at gødske eller sprøjte arealer, der er beskyttet efter naturbeskyttelseslovens § 3.
Forslag til Natura 2000-planer i høring - præsentation
Forslag til Natura 2000-planer i høring - Program
Indlæg om natur og landbrug for KU-LIFE studerende
Indlæg om tilskudsordninger og naturpleje
Artikel bragt i Lemvigegnens Landboforenings nyhedsbrev november 2015.
Se oversigt over, om der er givet tilsagn eller afslag på ansøgning til 5-årigt tilskud til pleje af græs- og naturarealer.
Se oversigt over, om der er givet tilsagn eller afslag på ansøgning til 5-årigt tilskud til pleje af græs- og naturarealer.
Med dette notat samles nyere viden og anbefalinger til håndtering af § 3-sager til hjælp for konsulenter, der rådgiver landmænd.
NaturErhvervstyrelsen udbyder en ny tilskudsordning, hvor det er muligt at søge tilskud til etablering eller renovering af levesteder for særlige bilag IV-arter.
Oplæg til diskussion om, hvorvidt grundlaget for afgørelser om, hvornår naturbeskyttelsen indtræder kan og skal forbedres.
Præsentation "Hegn, diger og § 3-områder" den 28. oktober 2015.
For tilsagn, der er søgt i 2015, er der krav om information til offentligheden om tilskud.
Her kan du læse om, hvilke forhold der kan indgå i overvejelserne om valg af kontrolform, hvad der taler for at vælge synligt afgræsset, og hvad der taler for at vælge fast græsningstryk.
I en flot pjece fortæller landmænd og dyreholdere om, hvorfor de gerne vil lave naturpleje, der tilgodeser en sjælden eller sårbar art såsom engblomme, hvid sækspore, klokkefrø, hare eller ørred, og om samarbejdet med kommunen eller Naturstyrelsen
Præsentation til mødet den 15.-17. september 2015
Program for mødet den 15.-17. september 2015
Tolkning af luftfotos og sondring mellem kulturgræsmarker og beskyttede ferske enge kan være overordentligt vanskeligt. Det kan dog være afgørende for sagens udfald.
Alle har mulighed for at indgive høringssvar til de offentliggjorte forslag til Natura 2000-planer senest 10. april. Planerne kan få stor betydning for landbrugserhvervet i og omkring de udpegede Natura 2000-områder.
Dagsorden
Indkaldelse
Invitation til deltagelse i undersøgelsen.
Resultatet fra undersøgelsen.
Deltagerliste til mødet den 26. oktober 2015
Referat fra mødet den 26. oktober 2015
Program for mødet den 26. oktober 2015
Præsentation "Regler om natur som påvirker landmandens valg" den 8. december 2015
Dagsorden
Deltagerliste
Fastsættelse af erstatning for varigt påbud om særlig drift i Natura 2000-område efter Naturbeskyttelseslovens § 19 d skal opgøres som ejendommens nedgang i handelsværdi. Uforståelig anvendelse af pløjejordssats i kommunens erstatningstilbud.
Resultatet af længere tids arbejde for at gøre det lettere for landmanden at pleje naturen ligger nu klar i form af et katalog med 20 konkrete løsningsforslag.
Hvordan planlægger man en hensigtsmæssig placering af naturtiltag? Med anbefalingerne i denne pjece, kan du med et ganske lille udtag af landbrugsjord opnå en optimal natureffekt.
En række vejledninger til miljøordninger er netop blevet opdateret. Opdateringerne handler primært om præciseringer af de nye mere lempelige sanktionsbestemmelser.
En række lodsejere har fået afslag på deres ansøgning om gentegning af tilsagn med tilskud til pleje af græs- og naturarealer i Natura 2000 områder. Mulige konsekvenser og behov for anmeldelse af driftsændringer beskrives.
Dagsorden
Præsentation
Årets botanikkursus bød på ekskursioner og plantebestemmelser til både fin og halvkedelig natur. Kurset bød på gode diskussioner om den svære kunst at vurdere, hvornår et areal opfylder de biologiske kriterier for at være en beskyttet naturtype.
Den 2. december 2015 blev der afholdt konference, hvor erfaringer og resultater fra projektet ”Natur- og vildtvenlige tiltag – udførelse og effekt” blev fremlagt. Se her de vigtigste erfaringer og resultater samt det uddelte konferencemateriale.
Der udbydes en lang række natur- og miljøprojekter i 2015. Her er en oversigt over bevilling, ansøgningsrunder og tidsfrister.
NaturErhvervstyrelsen har udgivet pjecen "Naturpleje i Natura 2000 - Tilskudsmuligheder 2015". Pjecen beskriver de aktuelle tilskudsmuligheder, der er i Natura 2000-områderne.
To harer blev ramt af en vildtbom – det reddede muligvis deres liv.
Arrangeret 7 sessioner på plantekongressen 2015.
NaturErhvervstyrelsen har tilkendegivet, at der kan anmeldes 15-års genopdyrkningsret for regnvandsbassiner.
Artikel i NYT fra LandboThy fra december 2015.
Årets Biodiversitetssymposium blev afholdt med en række faglige indlæg fra primært forskere. Se temaerne og indlæggene her.
Der er udviklet et biodiversitetskort over Danmark. Kortet giver et databaseret overblik over, hvor den beskyttelseskrævende natur er i Danmark.
Vi planlægger en studietur til Irland i perioden 16-19. september 2015 med temaet samspillet mellem natur og landbrug.
Anmeldelsesordningen gælder i Natura 2000-områder, hvor lodsejere har pligt til at anmelde en række driftsændringer, inden aktiviteterne iværksættes. I meddelelsen gennemgås en række afgørelser og gives en status efter vedtagelsen af Natura 2000-planerne.
– Ny rapport giver negative konklusioner for naturværdierne i småbiotoperne trods positiv udvikling i antallet af småbiotoper
SEGES arrangerede i september en studietur til Irland. Formålet med turen var at se på samspillet mellem natur og landbrug. Vi besøgte natur- og landbrugsområder og talte med personer fra myndigheder, landbrug og rådgivningscentre.
Formål, program, deltagerliste og ruteplan
Referat fra studieturen
31. oktober er der ansøgningsfrist for at søge tilskud til planter til forårsplantning.
Ansøgningsrunden til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger er åben. Du kan søge tilskud til etablering af levende hegn og småbeplantninger frem til den 1. april 2015.
Ansøgningsperiode 2. november 2015 til 12. januar 2016.
SEGES arrangerer en studietur med temaet: Samspillet mellem natur og landbrug. Vi skal besøge nogle spændende naturområder, hvor der også drives landbrug og høre oplæg fra myndigheder, landmænd og rådgivere.
Præsentation "Eftermiddag" til temadagen den 4. november 2015
Deltagerliste til temadagen den 4. november 2015
Præsentation "Formiddag" til temadagen den 4. november 2015
Invitation til temadagen den 4. november 2015
Præsentation til temadagen den 1. september
Den gratis temadag med markvandring afholdes tirsdag den 1. september kl. 14:00-18:00 i Aulum Fritidscenter.
Den gratis temadag med markvandring afholdes tirsdag den 1. september kl. 14:00-18:00 i Aulum Fritidscenter.
Naturstyrelsen har netop udsendt brev til kommuner og offentlige lodsejere omfattet af Natura 2000 planlægningen. Udpegningerne er afgørende for, om lodsejere kan søge tilskud til ordninger under landdistriktsprogrammet
Der kan nu søges til Natura 2000-projekter indtil den 2. juni 2015.
Der kan blandt andet søges tilskud til hegn og drikkevandsforsyning. Ansøgningsrunden er åben til den 16. juni 2015.
Det er muligt at søge dispensation til tilskudsfodring, hvis der er faglige begrundelser for det. Begrundelser kan f.eks. være tørke eller behov for vinterfodring til dyr.
Der kan nu søges til Natura 2000-projekter indtil den 2. juni 2015.
Der findes flere enkle metoder, der reducerer antallet af skader på vildtet.
Artikel i LandbrugFyn den 15. december 2015.
Ulven er igen en del af den danske natur, men hvor mange er der plads til, og hvad æder de? Hvad betyder det for husdyrholderne? Læs også om ulvesikre hegn, og hvordan man kan få erstatning for husdyr, der er blevet angrebet af ulve.
Deltagerlisten til workshoppen den 30. september 2015 i Nykøbing Mors
Invitation til workshoppen den 30. september 2015 i Nykøbing Mors
Præsentation Smart Natura til workshoppen den 30. september 2015 i Nykøbing Mors
Præsentation til workshoppen den 30. september 2015 i Nykøbing Mors

© 2021 - SEGES Projektsitet